15. edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku w Podegrodziu

15. edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku w Podegrodziu

W niedzielę 21 lipca 2019 r.  odbyła się piętnasta edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku. Tym razem kulinarne wydarzenie zostało zorganizowane w Podegrodziu. Wzięły w nim udział koła gospodyń wiejskich oraz lokalni producenci żywności z całej Małopolski. 

 

Kuchnia regionalna jest ważną częścią historii i kultury regionu, dlatego warto ją kultywować i pielęgnować jako element tradycji. Podczas piętnastej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku turyści i mieszkańcy okolicy mieli możliwość zasmakowania się w regionalnych daniach. Koła gospodyń wiejskich i lokalni producenci mieli natomiast okazję do zaprezentowania swoich produktów i popisowych dań podczas konkursów festiwalowych. 

 

Konkursowe jury uznało, że najsmaczniejszą potrawą zaprezentowaną podczas konkursu była grochówka Ptaszkowska przyrządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich Ptaszkowianki. Wśród produktów lokalnych producentów zwyciężyła natomiast kukiełka podegrodzka produkowana przez Wypiek Wyrobów Tradycyjnych "Babcyn Chleb" z Podegrodzia. Wyróżniono również ocet śliwkowo - lawendowy z Lavendziarni Stoki6, sok z jagody kamczackiej Tłoczni Owoców Pawłowski oraz miód kruszynowy z Pasieki Morawskich. 

 

Na scenie wystąpiły regionalne zespoły, takie jak Podegrodzie i Małe Podegrodzie, Orkiestra Dęta Długołęka - Świerkla, a także gościnnie - grupa Ahaju Fusion z Boliwii i Kordian znany z góralskiego "folko polo". 

 

Smakoszy regionalnej kuchni małopolskiej zachęcamy do udziału w kolejnym wydarzeniu kulinarnym, które odbędzie się 28 lipca 2019 r. w Wojniczu. 

 

Źródło i Fot. UMWM

Zobacz Również

Komentarze


Zaloguj sie aby komentować