GIS ostrzega: Mięso na kotlety i Tatar wołowy z bakteriami

GIS ostrzega: Mięso na kotlety i Tatar wołowy z bakteriami
GIS ostrzega: Mięso na kotlety i Tatar wołowy z bakteriami

Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła obecność bakterii Salmonelli w Mięsie na kotlety z indyka „Krainy Mięs” oraz Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga w produkcie „Tatar wołowy. Krainy Mięs”.

 

Produkt Mięso na kotlety z indyka. „Kraina Mięs” jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

 

Z kolei zakażenie bakterią E. Coli może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.

 

Szczegóły dotyczące produktów:

  • Nazwa produktu: Mięso na kotlety z indyka. „Kraina Mięs” Surowy wyrób mięsny chłodzony, 500 g

Numer partii: 2261003155

Termin przydatności do spożycia: 17.10.2020

Wyprodukowano przez: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 10024001 WE

Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kutnie w ramach postępowania administracyjnego w dniu 14.10.2020r. wydał decyzję w sprawie wycofania kwestionowanej partii produktu z obrotu oraz polecił przeprowadzenie urzędowej kontroli zakładu Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K2 w Kutnie. Zaplanował również pobór próbek urzędowych wymazów środowiskowych w kierunku Salmonella oraz pobór próbek produktu gotowego.

Zakład Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno rozpoczął wdrażanie procedury wycofania z rynku zakwestionowanego produktu oraz przedstawił listę odbiorców.

Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w sprawie.

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

  • Nazwa produktu: „Tatar wołowy. Kraina Mięs”, 250 g

Numer partii: 02752 02751K

Termin przydatności do spożycia: 15.10.2020

Wyprodukowano przez: SOKOŁÓW S.A. Aleja 550-Lecia 1  08-300 Sokołów Podlaski zakład produkcyjny: „SOKOŁÓW” S.A. Oddział w Kole, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30090201 WE

Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Nowym Dworze Mazowieckim powiadomił o przedmiotowej sprawie właściwego terenowo ze względu na siedzibę producenta kwestionowanego produktu powiatowego lekarza weterynarii oraz producenta i dystrybutora. Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w sprawie.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kole niezwłocznie po otrzymaniu informacji o kwestionowanym produkcie przeprowadził w podmiocie kontrolę mającą na celu ustalenie szczegółowych informacji dotyczących kwestionowanej partii tatara wołowego, w tym dróg dystrybucji. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kole zaplanował dodatkowe próbkobranie urzędowe w nadzorowanym podmiocie.

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem.

W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Informacje od Producenta ,,SOKOŁÓW” S.A. Oddział w Kole

Producent zgodnie z rozporządzeniem (WE) 2073/2005 w ramach kryteriów bezpieczeństwa żywności bada produkt w kierunku obecności Salmonella oraz Listeria monocytogenes oraz w ramach kryteriów higieny procesu w kierunku E.coli.

Badania w kierunku E.coli STEC nie są wymagane przez obowiązujące prawo, jednakże Producent wykonuje te badania pobierając wycinki z półtusz wołowych.

GIS ostrzega: Mięso na kotlety i Tatar wołowy z bakteriami GIS ostrzega: Mięso na kotlety i Tatar wołowy z bakteriami GIS ostrzega: Mięso na kotlety i Tatar wołowy z bakteriami GIS ostrzega: Mięso na kotlety i Tatar wołowy z bakteriami

Źródło i fot.: GIS