GIS ostrzega. Groźne bakterie w hamburgerach drobiowo-wieprzowych

GIS ostrzega. Groźne bakterie w hamburgerach drobiowo-wieprzowych
GIS ostrzega. Groźne bakterie w hamburgerach drobiowo-wieprzowych

GIS przestrzega przed spożyciem produktów pn. "Hamburger z kurczaka" oraz "Hamburger XXL drobiowo-wieprzowy" Konspol, w których wykryto, w trakcie działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej obecność bakterii Listeria monocytogenes.

 

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

 

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt – Hamburger XXL drobiowo-wieprzowy, 450 g

Numer partii: 276/VI

Termin przydatności do spożycia: 16.07.2020

Producent: Konspol Holding Sp. z o.o., ul. Grottgera 40, 33-300 Nowy Sącz

Hamburger XXL drobiowo-wieprzowy, 450 g

Produkt – Hamburger drobiowy, 300 g

Numer partii: 294/VI

Termin przydatności do spożycia: 20.07.2020

Producent: Konspol Holding Sp. z o.o., ul. Grottgera 40, 33-300 Nowy Sącz

 

Ponadto Konspol Holding Sp. z o.o. podjęła decyzję o wycofaniu produktu pn. Hamburger drobiowy, 1,5 kg, numer partii 294/VI z terminem przydatności do spożycia 17.07.2020.

– Hamburger drobiowy, 300 g

– Hamburger drobiowy, 300 g

 

W związku z wykryciem zagrożenia firma Konspol Holding Sp. z o.o., ul. Grottgera 40, 33-300 Nowy Sącz, podjęła pełną współpracę w celu identyfikacji źródła zakażenia i wycofania kwestionowanych partii wyrobów z rynku.

 

W celu wycofania zidentyfikowała i poinformowała odbiorców kwestionowanego towaru. Przeprowadziła także dodatkową dezynfekcję zakładu oraz rozpoczęła procedurę dodatkowych badań produktów, linii technologicznych i pracowników w kierunku Listeria monocytogenes. Ponadto producent skierował komunikat do konsumentów poprzez stronę internetową.

 

W związku z wykryciem zagrożenia Powiatowy Lekarz Weterynarii w Nowym Sączu wydał decyzję administracyjną nakazującą poprawę wszystkich zidentyfikowanych nieprawidłowości w zakładzie produkcyjnym.

 

Organy Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania z obrotu kwestionowanych partii.

 

Nie należy spożywać produktów z partii objętych komunikatem, szczególnie bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktów objętych komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

 

Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej http://GIS ostrzega. Groźne bakterie w hamburgerach drobiowo-wieprzowych pod hasłem „LISTERIOZA”.

GIS ostrzega. Groźne bakterie w hamburgerach drobiowo-wieprzowych GIS ostrzega. Groźne bakterie w hamburgerach drobiowo-wieprzowych

Źródło i fot. GIS