Nabór wniosków o dofinansowanie na małe przetwórstwo do 1 marca

Nabór wniosków o dofinansowanie na małe przetwórstwo do 1 marca
Nabór wniosków o dofinansowanie na małe przetwórstwo do 1 marca, Fot. ilustracyjna

W dniu 31 stycznia 2019 r. ruszył nabór wniosków o dofinansowanie dla rolników stawiających na tzw. małe przetwórstwo. Program ARiMR został zmodyfikowany – wprowadzono szereg zmian zwiększających dostępność dofinansowania i jego wartość.

 

Nabór wniosków potrwa do 1 marca 2019 r. Rolnicy, którzy zdążą złożyć wniosek do czasu upływu tego terminu mają okazję otrzymać refundację w wysokości do 50% kosztów kwalifikowanych poniesionych na realizację inwestycji związanej z przetwórstwem mleka, owoców i warzyw, mięsa oraz zbóż i ziemniaków. 

 

Pomoc finansowa jest udzielana w ramach programu „Wsparcia inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrotu nimi i ich rozwoju” finansowanego z budżetu PROW 2014-2020.

 

Po wprowadzeniu zmian do programu dofinansowanie mogą uzyskać nie tylko rolnicy, domownicy i małżonkowie rolników prowadzący działalność gospodarczą w zakresie przetwarzania produktów rolnych, ale również rolnicy i małżonkowie rolników, którzy zajmują się działalnością przetwórczą i sprzedażą przetworzonych produktów w ramach rolniczego handlu detalicznego. 

 

W przypadku pierwszej grupy maksymalna kwota dofinansowania wynosi w granicach 300 – 500 tys. złotych, natomiast w przypadku drugiej grupy maksymalna kwota wsparcia wynosi 100 tys. złotych.

 

Źródło: Miasto Grybów