Okrasa łamie przepisy w Nowym Sączu

Okrasa łamie przepisy w Nowym Sączu
Oficjalna strona Miasta Nowy Sącz

W Zespole Szkół nr 1 im. KEN w Nowym Sączu odbył się Konkurs Potraw Wigilijnych. Wzięło w nim udział czternastu uczniów sądeckiego "gastronoma". Jury oceniającemu potrawy, przewodniczył kucharz znany z telewizyjnych programów kulinarnych, Karol Okrasa. 
 

Jury, w którym prócz Karola Okrasy znaleźli się między innymi kucharze sądeckich restauracji czy nauczyciele zawodu, uznało, że najlepszą potrawę wykonał Tomasz Dziedzina, który czwarty rok kształci się w zawodzie kucharza. Potrawą, dzięki której wygrał był pstrąg pieczony w soli z sosem piernikowo-śliwkowym podany ze wstążkami z marchwi duszonymi na doku z pomarańczy z cząstkami ziemniaków. Zwycięzca przyznał, że w przygotowaniu swojego popisowego dania inspirował się przepisami Karola Okrasy, jednak była to jego interpretacja przepisu. 
 

W rywalizacji drugie miejsce otrzymała Ewelina Stachura, a trzecie Paulina Lisowska.