PFRON wydał oświadczenie po zatrzymaniu dyrektor Marty M.

Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych właśnie wydał oświadczenie w związku z zatrzymaniem  przez CBA dyrektor Marty M, przeciw której prokuratura podnosi zarzut wręczenia korzyści majątkowej w formie kontraktów zawartych z Fundacją Pomocy Osobom Niepełnosprawnym w Stróżach.

Treść komunikatu poniżej:

W związku z informacją o kolejnych działaniach Centralnego Biura Antykorupcyjnego prowadzonych w sprawie podejmowania się pośrednictwa w załatwieniu spraw w zamian za korzyści majątkowe oraz powoływania się na wpływy w instytucjach państwowych oraz samorządowych województwa małopolskiego informuję, że Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych od początku śledztwa udzielał Prokuraturze Regionalnej w Katowicach wszelkich informacji i przekazywał jej wszystkie oczekiwane dokumenty.

Zarząd Funduszu wyznaczył osobę zastępującą dyrektora Oddziału Małopolskiego PFRON.

Ponadto informuję, że już od 2018 r. - po pierwszych sygnałach o możliwych nieprawidłowościach – PFRON nie wypłaca Fundacji Pomocy Osobom Niepełnosprawnym w Stróżach żadnych środków na realizację zadań zlecanych z zakresu rehabilitacji zawodowej i społecznej.

Środki przekazane zostały innym organizacjom wspierającym osoby niepełnosprawne.

Pani radna została również zawieszona w prawach członka Partii o czym poinformował nas Michał Sumera, Sekretarz Klubu PiS w Sejmiku Województwa Małopolskiego pisząc.

Klub radnych Prawa i Sprawiedliwości w Sejmiku Województwa Małopolskiego uprzejmie informuje, że - w związku z opublikowaną informacją przez Wydział Komunikacji Społecznej CBA - Pani radna wojewódzka została zawieszona w prawach członka Partii.

Do czasu wyjaśnienia sprawy klub radnych powstrzyma się od komentarzy w tej sprawie.