Tatar wołowy Sokołów z bakterią Escherichia coli

Tatar wołowy Sokołów z bakterią Escherichia coli
Tatar wołowy Sokołów z bakterią Escherichia coli

Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła obecność bakterii Escherichia coli wytwarzającej toksynę Shiga w produkcie „Sokołów Tatar wołowy”, 200 g.

 

Zakażenie tą bakterią może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.

 

Szczegóły dotyczące produktów:

Nazwa produktu: „Tatar wołowy”, 200 g

Numer partii: 02891 02892K

Termin przydatności do spożycia: 29.10.2020

Wyprodukowano przez: SOKOŁÓW S.A. Aleja 550-Lecia 1  08-300 Sokołów Podlaski zakład produkcyjny: „SOKOŁÓW” S.A. Oddział w Kole, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30090201 WE

 

Nie należy spożywać produktu z tej partii. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu, należy skontaktować się z lekarzem.

 

Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.

Tatar wołowy Sokołów z bakterią Escherichia coli  Tatar wołowy Sokołów z bakterią Escherichia coli

Źródło: GIS