Usługi inkubatora w Korzennej coraz bardziej popularne

Usługi inkubatora w Korzennej coraz bardziej popularne
Usługi inkubatora w Korzennej coraz bardziej popularne

Wzrost zainteresowania ofertą inkubatora przetwórstwa lokalnego w Korzennej odnotowano w ostatnich tygodniach. – Sezon na owoce w pełni, więc popyt na nasze usługi rośnie – mówi Paweł Garncarczyk, pracownik inkubatora.

 

Klienci w przeważającej części przywożą jabłka, ale są też gruszki i winogrona. W różnych ilościach, ale generalnie do przetworzenia oddaje się od 100 do 1000 kilogramów owoców. Codziennie z usług korzysta 10-15 osób. –  Nie chcą, żeby owoce się marnowały, a ich przetworzenie na soki pozwala szybko zrobić z nich użytek – dodaje pracownik inkubatora. W ciągu pół godziny można przetworzyć nawet pół tony owoców. W ramach usługi owoce są tłoczone, pasteryzowane, a soki pakowane. Za worek o pojemności 8 litrów trzeba zapłacić 8 zł, worek 3 litrowy kosztuje 5 zł.

 

Z oferty korzystają nie tylko mieszkańcy gminy Korzenna. Nie brakuje też klientów z zewnątrz, wśród których są m.in. mieszkańcy gmin: Bobowa, Gródek n/Dunajcem, Grybów, czy Piwniczna. Z usług skorzystał nawet jeden mieszkaniec Świętochłowic, który odwiedził mieszkającą w tych stronach rodzinę.

 

Inkubator jest czynny od godz. 7 do 15. W razie zainteresowania skorzystaniem z jego oferty należy wcześniej skontaktować się z pracownikiem (Paweł Garncarczyk, tel. 694 523 285). 

 

Źródło i fot. Gm. Korzenna