Warsztaty kulinarne w plenerze –poznaj polsko – słowacką kuchnię

Warsztaty kulinarne w plenerze –poznaj polsko – słowacką kuchnię
Fotografia ilustracyjna

W dniach 28 – 29 września 2018 r. w Zespole Szkolno – Przedszkolnym nr 4 w Limanowej odbędą się plenerowe warsztaty kulinarne pod hasłem „Ocalić od zapomnienia”. 
 

Podczas warsztatów odbędą się pokazy przyrządzania potraw z pogranicza polsko – słowackiego. Uczestnicy otrzymają garść cennych porad, a także zyskają możliwość degustacji regionalnych przysmaków. 

 

Kulinarne spotkanie zostanie zorganizowane z udziałem kół gospodyń, młodzieży i seniorów. W czasie warsztatów zostaną wykonane fotografie i filmy tradycyjne sposoby wykorzystywania regionalnych przysmaków, celem ich opublikowania w bazie potraw regionalnych online. Osoby, które nie będą mogły uczestniczyć w warsztatach zyskają zatem możliwość obejrzenia przygotowanych w ich trakcie potraw. Dodatkowo, organizatorzy planują wydać tradycyjną publikację, której dystrybucja zostanie przeprowadzona zarówno w Polsce, jak i na Słowacji. 

 

Stopniowo staropolskie zwyczaje ustępują modnej, nowoczesnej kuchni. W erze kuchni „fit” i „eko” regionalna kuchnia nie powinna ulegać zapomnieniu, ponieważ jej istota jest zgodna z ekologicznymi trendami. Do przygotowania regionalnych przysmaków są wykorzystywane lokalne produkty dobrej jakości. Poza tym, dziedzictwo kulinarne wpływa znacząco na atrakcyjność turystycznego regionu oraz stanowi część lokalnej kultury. 

 

Warsztaty kulinarne mające promować regionalną kuchnię są organizowane w ramach mikroprojektu pod tytułem „Poznać przeszłość i zadbać o jej przyszłość – kulinarne tradycje Limanowej i Dolnego Kubina ważnym elementem krajobrazu pogranicza polsko – słowackiego” – ta długa nazwa kryje w sobie istotę przedsięwzięcia i wyjaśnia dostatecznie cel kulinarnego spotkania. Mikroprojekt jest przedsięwzięciem Miasta Limanowa i Miasta Dolny Kubin.