Superfoods w ZS w Starym Sączu
Superfoods to super żywność charakteryzująca się wysoką zawartością składników odżywczych, witamin, błonnika i antyoksydantów. Zaliczamy do niej głównie owoce i warzywa m.in. aloes, jagody goji, acai, marakuję, granat, chlorellę, amarantus, aronię i wiele innych.







Uczniowie klasy II TŻG wykorzystując tę wiedzę w pracowni gastronomicznej, pod opieką nauczyciela przedmiotów zawodowych gastronomicznych Doroty Kulig-Marcisz przygotowali autorskie prozdrowotne potrawy.
Pudding chia z truskawkami, malinami, mango, chleb bananowy, zielone smoothie ze szpinakiem i granatem, ciasteczka owsiane z suszoną żurawiną , czekoladą i sosem truskawkowym, ratattouille, surówki i sałatki wiosenne, owsianka z truskawkami i kiwi, deser z mango i bananów.
Dania były wyborne, wprowadzały w kolorowy zawrót głowy i nieziemskie doznania kulinarne – mówi dyrektor szkoły Grzegorz Skalski.
Superfoods to nie tylko egzotyczne produkty z dalekich krajów. W Polsce również można znaleźć wiele warzyw i owoców o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Należą do nich m.in. dynia, jarmuż, siemię lniane, miód, żurawina, kasza jaglana, rokitnik czy natka pietruszki. Te polskie superfoods są bogate w białko, błonnik, witaminy i minerały. Mają też silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Można je łatwo uprawiać lub kupić w sklepie.
Źródło: SPNS
Komentarze