Kolejne zatrute mięso, sprawdź czy masz je w lodówce

Kolejne zatrute mięso, sprawdź czy masz je w lodówce

Główny Inspektor Sanitarny wydał kolejne ostrzeżenie dotyczące żywności tym razem chodzi pałeczki  Salmonella spp. Obecność bakterii wykryto w trakcie badań zleconych przez producenta.

 

Bakterię wykryto w następujących produktach:
 

Kiełbasa surowa metka łososiowa MAP
•    Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
•    Numer partii – 72
•    Data produkcji – 13.03.2019 r.
•    Data przydatności do spożycia – 03.04.2019 r.

Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej
•    Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
•    Numer partii – 72
•    Data produkcji – 13.03.2019 r.
•    Data przydatności do spożycia – 24.03.2019 r.

 

Producent rozpoczął wycofania zagrożonych partii produktów z obrotu.  Dodatkowo podjął decyzję o wycofaniu następującego produktu:

 

 Kiełbasa surowa metka łososiowa
•    Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
•    Numer partii – 72
•    Data produkcji – 13.03.2019 r.
•    Data przydatności do spożycia – 27.03.2019 r.

 

Główny Lekarz Weterynarii poinformował Głównego Inspektora Sanitarnego o niezgodnych wynikach badań oraz o niezwłocznie podjętych działaniach mających na celu wycofanie partii produktów z obrotu.  Ponadto Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu, do czasu wyeliminowania zagrożenia w ww. zakładzie, zakazał produkcji surowych wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej.

 

Państwowa Inspekcja Sanitarna monitoruje proces wycofywania kwestionowanych produktów z obrotu. Głównego Inspektora Sanitarnego zaleca aby nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów.

 

Źródło oraz fot: GIS 

Zobacz Również

Komentarze


Zaloguj sie aby komentować