Kolejne zatrute mięso, sprawdź czy masz je w lodówce
Główny Inspektor Sanitarny wydał kolejne ostrzeżenie dotyczące żywności tym razem chodzi pałeczki Salmonella spp. Obecność bakterii wykryto w trakcie badań zleconych przez producenta.
Bakterię wykryto w następujących produktach:
Kiełbasa surowa metka łososiowa MAP
• Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
• Numer partii – 72
• Data produkcji – 13.03.2019 r.
• Data przydatności do spożycia – 03.04.2019 r.
Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej
• Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
• Numer partii – 72
• Data produkcji – 13.03.2019 r.
• Data przydatności do spożycia – 24.03.2019 r.
Producent rozpoczął wycofania zagrożonych partii produktów z obrotu. Dodatkowo podjął decyzję o wycofaniu następującego produktu:
Kiełbasa surowa metka łososiowa
• Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
• Numer partii – 72
• Data produkcji – 13.03.2019 r.
• Data przydatności do spożycia – 27.03.2019 r.
Główny Lekarz Weterynarii poinformował Głównego Inspektora Sanitarnego o niezgodnych wynikach badań oraz o niezwłocznie podjętych działaniach mających na celu wycofanie partii produktów z obrotu. Ponadto Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu, do czasu wyeliminowania zagrożenia w ww. zakładzie, zakazał produkcji surowych wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej.
Państwowa Inspekcja Sanitarna monitoruje proces wycofywania kwestionowanych produktów z obrotu. Głównego Inspektora Sanitarnego zaleca aby nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów.
Źródło oraz fot: GIS
Komentarze