„Multisensoryka - wzrok, dotyk, smak i powonienie” w Miasteczku Galicyjskim

24 września w Muzeum Okręgowym w Nowym Sączu - Miasteczku Galicyjskim odbyło się niezwykłe wydarzenie pod nazwą „Multisensoryka - wzrok, dotyk, smak i powonienie”.

„Multisensoryka - wzrok, dotyk, smak i powonienie” w Miasteczku Galicyjskim

Była to okazja do poznania kultury i dziedzictwa regionu dawnej Galicji poprzez zmysły. Uczestnicy mogli zobaczyć, dotknąć, skosztować i poczuć różne aspekty życia galicyjskiego. Na miejscu prezentowane były tradycyjne rzemiosła, produkty regionalne, potrawy kuchni galicyjskiej, a także scenki teatralne i pokazy artystyczne.


Wśród gości specjalnych znalazł się znany kucharz Jasiek Kuroń, który pokazał, jak przygotować typową galicyjską potrawę. Wydarzenie było częścią projektu „Galicyjski Festiwal Zmysłów - sensualne doświadczanie przestrzeni kultury i dziedzictwa regionu”, który realizowany jest przy wsparciu Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz lokalnych partnerów.


Źródło: MONS

Zobacz Również

Komentarze


Zaloguj sie aby komentować