Uczniowie ZSP w Nawojowej z sukcesami w konkursie kulinarnym

Igor Zborowski i Dawid Sekuła - uczniowie Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Nawojowej zdobyli srebro na konkursie kulinarnym „Beskidzkie Kociołki” Nowa Formuła. Uczniowie przygotowywali się do rywalizacji pod okiem nauczycielki Anny Wilk.

Uczniowie ZSP w Nawojowej z sukcesami w konkursie kulinarnym

W Restauracji i Centrum Biznesowym „Kaflarnia” w Gorlicach odbył XIII Międzynarodowy Konkurs kulinarny „Beskidzkie Kociołki”. Pierwszy raz wydarzenie to zawitało w tę część polskich Karpat – Miasta Światła, bramy Beskidu Niskiego.


Ideą konkursu jest chęć kontynuowania zamierających tradycji sporządzania dań w kociołkach – tak jak niegdyś robili to pasterze przemierzający łuk Karpat od Serbii przez Rumunię, Węgry, Słowację, Czechy, a także Polskę – mówi nauczycielka Anna Wilk. - To także ratowanie tradycyjnych przepisów kulinarnych z różnych zakątków Karpat i tym samym przypomnienie smaków kuchni regionów górskich.


Organizatorem wydarzenia są: Bałkańskie Smaki i nie tylko - Bacówka u Wiecha oraz Restauracja i Centrum Biznesowe.


Źródło: SPNS

Zobacz Również

Komentarze


Zaloguj sie aby komentować