Kupiłeś ten ser? Pod żadnym pozorem go nie spożywaj

Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o prowadzonym przez producenta wycofaniu sera MORBIER AOP ze względu na podejrzenie obecności bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC).

Kupiłeś ten ser? Pod żadnym pozorem go nie spożywaj

Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki.

W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.

Szczegóły dotyczące produktów:

  1. Nazwa produktu: Ser MORBIER AOP
  2. Numer partii: wszystkie numery partii o poniższych datach minimalnej trwałości
  3. Daty minimalnej trwałości: 29.03.2025; 22.03.2025; 15.03.2025; 08.03.2025; 22.02.2025; 08.02.2025; 30.01.2025; 23.01.2025; 09.01.2025
  4. Kraj pochodzenia: Francja


Źródło: GIS

Zobacz Również

Komentarze


Zaloguj sie aby komentować