Kupiłeś ten ser? Pod żadnym pozorem go nie spożywaj
Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o prowadzonym przez producenta wycofaniu sera MORBIER AOP ze względu na podejrzenie obecności bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC).

Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki.
W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.
Szczegóły dotyczące produktów:
- Nazwa produktu: Ser MORBIER AOP
- Numer partii: wszystkie numery partii o poniższych datach minimalnej trwałości
- Daty minimalnej trwałości: 29.03.2025; 22.03.2025; 15.03.2025; 08.03.2025; 22.02.2025; 08.02.2025; 30.01.2025; 23.01.2025; 09.01.2025
- Kraj pochodzenia: Francja
Źródło: GIS
Komentarze