Od Cieklinki po dyniową zupę. Uczniowie odkrywają uroki jesieni
Jesienne warsztaty GCK Lipinki połączyły pasję do przyrody z kulinarną kreatywnością. Uczniowie szkół podstawowych uczestniczyli w prelekcjach o ochronie lasów, a także przygotowywali jesienne potrawy i dekoracje.
Jesienne inspiracje z GCK Lipinki po raz kolejny przyciągnęły młodych miłośników przyrody i kulinariów. W środę 22 października uczniowie Szkoły Podstawowej w Krygu zdobyli Cieklinkę, a następnie wysłuchali prelekcji Marianny Brej z Lasów Państwowych poświęconej ochronie lasów i zagrożeniom środowiska naturalnego. Po zejściu ze szlaku uczestnicy spotkali się w domku myśliwskim w Bednarce, gdzie zajadali się kiełbasą z ogniska i słodyczami, a chętni tworzyli jesienne stroiki.
Kolejny dzień warsztatów odbył się w Pagorzynie i poświęcony był kulinariom. Dzieci pod okiem pań z Koła Gospodyń Wiejskich przygotowywały zupę dyniową, piekły racuszki z jabłkami i muffinki marchewkowe. Nie zabrakło też jesiennych dekoracji, które dzieci mogły samodzielnie wykonać.
Organizatorzy składają podziękowania uczestnikom, opiekunom i dyrektorom szkół za aktywny udział w warsztatach. Słowa uznania kierowane są również do pracowników Magurskiego Parku Narodowego i Lasów Państwowych za przeprowadzone prelekcje oraz do pań z Koła Gospodyń Wiejskich za wsparcie w kuchni.
Źródło: Fot. Gm. Lipinki
Komentarze